Sim Radenci

8 nasvetov kako pripraviti okolico na jesen in zimo

Prihajajoča jesen in zima prinašata vremenske spremembe, ki lahko vplivajo na stanje vaše okolice. Pravilna priprava na hladnejše mesece je ključna za ohranjanje zdravega vrta, trate in vseh zunanjih površin. Predstavljamo vam 8 korakov, ki jih lahko naredite, da bo vaša okolica pripravljena na jesenske in zimske izzive.

8 nasvetov kako pripraviti okolico na jesen in zimo

1. Jesensko čiščenje

Preden se hladnejši meseci začnejo, je pametno izvesti jesensko čiščenje okolice. To vključuje:

  • Odstranjevanje odpadlih listov: Pometanje in odstranjevanje listja s trate in drugih površin preprečuje, da bi listje zadrževalo vlago in ustvarjalo idealno okolje za bolezni in plesni.
  • Obrezovanje rastlin: Obrežite suhe in odmrle veje in cvetove, da spodbudite zdravo rast v naslednjem letu.
  • Čiščenje vrtnih postelj: Odstranite odmrle rastline in plevel, da bodo postelje pripravljene za novo sezono.


2. Gnojenje in priprava zemlje

Jesen je čas, ko lahko dodate gnojila in izboljšate kakovost zemlje v vašem vrtu. Gnojenje zagotavlja, da bodo rastline imele dovolj hranil tudi med zimo, ko so korenine manj aktivne. Prav tako lahko dodate kompost ali druga organska gnojila, da izboljšate strukturo zemlje.


3. Zaščita rastlin

Če imate občutljive rastline ali trajnice, jih zaščitite pred zimskimi vremenskimi pogoji. Uporabite mulčenje, da zemljo zaščitite pred zmrzaljo, in prekrijte rastline z vrtnim platnom ali zavetišči, če pričakujete močne zmrzali.


4. Priprava Teras in Pohištva

Če imate teraso ali vrtno pohištvo, ga pripravite na zimo. Shranite blazine in pohištvo v notranje prostore ali uporabite zaščitne prevleke, da jih zaščitite pred vremenskimi vplivi.


5. Preverite Napeljavo za Vodo

Pred zmrzaljo preverite vodovodne cevi in zalivalne sisteme ter jih izpraznite ali izolirajte, da preprečite zamrzovanje in morebitne poškodbe cevi.


6. Sadno drevje in grmovnice

Jeseni je čas za obiranje sadja in pripravo sadnih dreves in grmovnic na zimsko obdobje. Obrežite odmrle veje, odstranite gnile ali poškodovane plodove ter zaščitite mlade sadike pred zmrzaljo.


7. Priprava ograj in druge strukture

Preverite ograje, vrtna vrata in druge strukture na vaši okolici. Popravite morebitne poškodbe in prebarvajte, če je potrebno, da zaščitite les pred vremenskimi vplivi.


8. Načrtovanje za pomlad

Jesen je odličen čas za načrtovanje za prihodnjo pomlad. Razmislite o novih projektih, ki jih želite izvesti v vaši okolici, in pripravite načrte za sajenje novih rastlin ali izboljšave vrtne zasnove.


Pravilna priprava na jesen in zimo je ključna za ohranjanje zdrave in urejene okolice. S temi preprostimi koraki boste ohranili vaš vrt in dvorišče v vrhunski formi, ne glede na vreme, ki prihaja. Načrtujte vnaprej, izvajajte redno vzdrževanje in uživajte v lepoti vaše okolice v vseh letnih časih.

Poglejte kako vam lahko pomagamo pri urejanju zunanjih površin.

Priporočeni izdelki

Nazaj na seznam
Zakaj je pomembno zamenjati in obnoviti stari...
Povzetek košarice
Zapri
Nazaj na vrh